Lindemanprisen til Grete Pedersen

 

Dirigenten, musikeren og pedagogen Grete Pedersen får Lindemanprisen for 2019. En av vår tids viktigste kordirigenter, heter det om prisvinneren.

Lindemanprisen er en av Norges mest prestisjefylte musikkpriser, den er på 150.000 kroner og deles ut under en høytidelig markering i Lindemansalen på Norges musikkhøgskole i slutten av oktober.

-Veldig glad for dette, sier prisvinneren i en kommentar. Hun ser på tildelingen som en stor ære. Jeg føler meg inkludert og sett, og er vel både ydmyk og beæret på samme tid, sier hun.

I 2020 har Grete Pedersen ledet Det Norske Solistkor i 30 år. Koret fyller 70 neste år, og har under Pedersens ledelse utviklet seg til å bli et kor i ypperste verdensklasse

-I tillegg har Grete Pedersens arbeid styrket korsangens posisjon og betydning. Som inspirator for komponistene har hun dessuten bidratt til nye og betydelige verk i korrepertoaret, heter det i begrunnelsen for pristildelingen.

Styreleder i Lindemans Legat, Einar Solbu, mener Pedersen er en svært verdig prisvinner.

-Hun får prisen som utøver. Men hun kunne like gjerne ha fått den som pedagog – som professor ved Norges musikkhøgskole eller som lærer ved mesterklasser rundt om i verden. Den høye kvaliteten på norske kordirigenter i dag skyldes ikke minst henne, sier Solbu.

Om prisvinneren sies det ellers at «hun er nysgjerrig og utforskende, og med en sjelden stor bredde i repertoar. Hun behersker alt fra tidligmusikk til dagens avantgarde. I tillegg krysser hun grenser og danser gjerne mellom ulike genre, i samarbeide med musikere fra for eksempel jazz- eller folkemusikkmiljøet. Hun er fordomsfri når hun programmerer, og utfordrer stadig konvensjonene».

Det kan være vanskelig å måle effekten av Grete Pedersens innsats, men den har hatt store ringvirkninger. Det er for eksempel rimelig å si at hun også har tatt del i utviklingen av flere blant dagens fremste norske solister; sangere som Audun Iversen, Lise Davidsen, Johannes Weisser, Tora Augestad og Marianne Beate Kielland har alle trådt sine sko i Solistkoret.

Styreleder i Solistkoret, Knut Olav Åmås, har sagt dette om prisvinneren: «Grete Pedersen har sammen med sangerne bidratt til å gjøre Solistkoret til et stadig bedre kor. Modellen med profesjonelle solister som bruker mye av sin tid sammen i et kor, er unik. Pedersen bidrar til å gjøre Solistkoret til «Hele Norges kor», samtidig som det holder høy internasjonal klasse». 

Grete Pedersen har fått en rekke priser for sitt arbeid. I tillegg er hun nominert til Nordisk Råds musikkpris i 2019. Hvem som får den prisen blir offentliggjort og delt ut 29. oktober, fire dager etter at hun mottar Lindemanprisen. 

 

Dette er Grete Pedersen 

Dette er Det Norske Solistkor 

 

 

 

 

Det er stengt for kommentarer.