Får årets Lindemanpris

Foto: Mona Ødegård

Lindemanprisen for 2013 går til fiolinisten Terje Tønnesen og Det Norske Kammerorkester. De to deler prisen, som er på 150.000 kroner.

”En stor ære”, sier Terje Tønnesen. Han mener prisen representerer en aksept for det han og kammerorkesteret har gjort og stått for i så mange år.

”Siden orkesteret ble etablert i 1977 har Tønnesen vært en drivende kraft og en musikalsk leken og impulsiv pådriver”, sier styreleder Einar Solbu i Lindemans Legat.

I  begrunnelsen for å gi prisen til Tønnesen heter det blant annet at ”han er en glimrende instrumentalist og en inspirerende leder i sin personlige om kompromissløse søken etter nye og ”sanne” kunstneriske uttrykk”.

Når det gjelder Det Norske Kammerorkester fremheves det stabilt høye internasjonale nivået som har manifeistert seg gjennom utallige konsertserier, turneer og innspilinger med store kunstnere som blant andre Mtislav Rostropovitsj, Iona Brown, James Galway, Leif Ove Andsnes og Truls Mørk.

”Orkesteret innehar en enestående posisjon i musikklivet, men oppleves likevel som konstant i utvikling”, sier Einar Solbu.  Han mener orkesteret står for en spennende og oppfinnsom programmering og at det har tatt vellykkede initiativ for en utvidelse av konsertformen.

”Helt siden starten har de også vært en dynamisk faktor i strykermiljøet, og de har tatt sin førende rolle i norsk musikkliv på største alvor”, legger Solbu til.

Prisen vil bli delt ut i forbindelse med en høytidelig seremoni ved Norges musikkhøgskole fredag  11. oktober. Da skal også De Unges Lindemanpris deles ut. Hvem som får denne prisen, som er på 50.000 kroner, vil bli offentliggjort samme dag.

«Med lyst og glede – og litt galskap» Les intervju med prisvinnerne

Les mer om Det Norske Kammerorkester HER 

Det Norske Kammerorkester.  Startet i 1977. Har utviklet seg til å bli ett av de fremste kammerorkestre på den internasjonale konsertarenaen. Har gjestet konsertsaler over hele verden, og gjort en rekke innspillinger med mange av verdens fremste klassiske solister. Har egen konsertserie i Universitets Aula i Oslo. Har hatt en rekke kjente gjesteledere. Terje Tønnesen er kunstnerisk leder i 2013. Samarbeider nært med Risør Kammermusikkfestival.

Terje Tønnesen (f. 1955). Prisbelønnet norsk fiolinist. Debuterte i 1972. Har bl.a. studert med professor Max Rostal i Sveits. Er 1.konsertmester i Oslo Filharmoniske Orkester, samt kunstnerisk leder i Det Norske Kammerorkester siden starten i 1977. Har samarbeidet med en rekke internasjonale storheter, blant dem Mstislav Rostropovitsj.   Har komponert musikk for oppsetninger ved Det Norske Teater. Har bl.a. fått Griegprisen, Musikkritikerprisen og Oslo bys kulturpris.

 

Det er stengt for kommentarer.