Lindemanprisen til Nyhus og Kvam

Fredag 30. november mottar Sven Nyhus og Terje Kvam Lindemanprisen 2012 for sin store innsats for henholdsvis folkemusikk og kirkemusikk.

Vanligvis deles det ut én pris, men ved 200-årsjubileet for Ludvig Mathias Lindemans fødsel har Lindemans Legat besluttet å dele ut to priser. Hver av prisene er på 150.000 kroner.

Prisvinnerne er begge veteraner på hvert sitt felt.

Om Terje Kvam uttaler juryen: ”Terje Kvam har vært domkantor i 30 år. I løpet av den tiden har han ikke bare preget musikklivet i Oslo domkirke, men gjennom sitt virke og som pedagog vært en inspirator for kor og kordirigenter i hele Norge”.

Om Sven Nyhus heter det: ”Han er en av vår tids store folkemusikkprofiler. Hans brede virkefelt og høye kunstneriske nivå har gitt ham en enestående posisjon i norsk musikkliv. Som utøver og komponist har Nyhus beriket og gledet flere generasjoner musikk- og danseinteresserte”.

Ifølge Einar Solbu, styreleder i Lindemans Legat, har det vært viktig å markere 200-årsjubileet.

”Gjennom hele 2012 har det vært, og vil det bli arrangementer og konserter med tilknytning til Lindemans liv og virke som folkemusikkinnsamler, musiker og komponist. Noe arrangerer vi selv, men legatet har også gitt støtte til flere hendinger”.

”Det vanlige er å dele ut en Lindemanpris, og en De Unges Lindemanpris.  Men i forbindelse med jubileet har vi altså valgt å gjøre det litt annerledes, og vil hedre to personer som har betydd og som betyr mye for henholdsvis folkemusikken og kirkemusikken i Norge”, sier Solbu.

”Både for de to fagrådene som vurderte priskandidater og for Legatstyret, var  Sven Nyhus og Terje Kvam var naturlige valg”, legger han til.

Begge prisvinnerne er naturligvis svært glade over prisen.

”Jeg har levd med Lindeman siden jeg var guttunge og spilte tidlig koralboka fra perm til perm. Jeg setter enorm pris på å bli hedret på denne måten, og ser det som en anerkjennelse for det arbeidet som har vært gjort”, sier Terje Kvam.

”Jeg hadde nok Lindeman i tankene på egne innsamlingsreiser, og jeg har hatt stor glede av både salmetonene og fjellmelodiene. Jeg synes det er stort å få prisen, og får bare håpe at jeg har gjort meg fortjent til den”, sier Sven Nyhus.

Prisene deles ut på den store jubileumsfesten for Lindeman. Den holdes i Lindemansalen på Norges musikkhøgskole 30. november, to dager etter Lindemans fødselsdag.

”Jeg har ingen planer om å trappe ned. Jeg har fortsatt ting som er ugjort”, sier Terje Kvam. Les et større intervju med ham HER

”Ingen ting kan måle seg med friskheten i en Rørospols”, sier Sven Nyhus. Les et større intervju med ham HER

Det er stengt for kommentarer.