Får De Unges Lindemanpris

Komponisten Ørjan Matre (31) får De unges Lindemanpris for 2011. Prisen er på 50 000 kroner.

Det er mottageren av Lindemanprisen som utpeker de unges vinner, og årets Lindemanprisvinner – komponisten og musikeren Nils Henrik Asheim – begrunner valget av Matre slik:

”Han er en komponist jeg har tro på. Han skriver musikk som er transparent, artikulert og tydelig, og samtidig mangfoldig.”

Asheim skriver at han har hatt gleden av å følge Ørjan Matre siden han deltok på et komponistverksted Asheim organiserte i Ny Musikk Stavanger i 1999.

”Da var Matre 20 år gammel. I de 12 årene som er gått siden dette, har han befestet en solid posisjon som en av de ledende komponistene i sin generasjon. Han fått alle de norske symfoniorkestrene i tale både med stipender, framførelser og bestillinger.”

Ifølge Asheim utmerker Matre seg ved å trives med store besetninger.

”I vår tid, der det finnes raske veier til lydskaping, er det viktig å sette pris på de komponistene som dyrker det krevende og omstendelige håndverket det er å skrive for orkester. Matre kan dette, han makter å utnytte mediet for alt det det er verdt, og får ut et resultat som er frodig og kommuniserende”.

Asheim trekker blant annet fram verket ”Atem» fra 2007.

”Her kan man høre en original kombinasjon av naivistiske rytmer sammen med støy og pustelyder, slående fantasifullt overført til orkesteret.  I klarinettkonserten fra 2011 blir vi betatt av farger og akkorder som smelter organisk sammen, og avløser hverandre mens de avdekker stadig nye sider av ensemblet. Det er enkelt formulert, og samtidig underfundig og uttrykksfullt realisert”, skriver Asheim.

Ørjan Matre er utvalgt som en av norsk musikkinformasjons INTRO-komponister i perioden 2010-12. Hans komposisjonslærere ved Norges Musikkhøgskole har vært Bjørn Kruse, Lasse Thoresen, Olav Anton Thommessen og Henrik Hellstenius.

Det er stengt for kommentarer.