Lindemanprisen til John Pål Inderberg

jpi-430 px

Jazzmusikeren og pedagogen John Pål Inderberg får Lindemanprisen 2010. Prisen er på 150.000 kroner, og den blir delt ut i midten av oktober.

-En overraskelse, men også en ære, sier Inderberg. Han ser tildelingen som et uttrykk for at jazzmusikeren, både i pedagogisk- og i utøversammenheng, har fått stor betydning i det norske musikkmiljøet.

Han får prisen for sin betydelige innsats i norsk musikkliv innen feltet musikkutdanning.  Inderberg var i 1978 en av grunnleggerne av jazzlinja ved det som da var Trøndelag Musikkonservatorium, men som nå er en del av Institutt for musikk ved NTNU.

Ifølge juryen har Inderberg helt siden starten vært studiets drivkraft og pedagogiske ideolog. Jazzlinja har vært, og er en spydspiss i norsk jazzutdanning og har medvirket til at nivået innen norsk jazz har vakt internasjonal oppmerksomhet.

Gjennom hele sin musikerkarriere har Inderberg vært en betydelig kraft i jazzmiljøet i Trondheim, både som utøver, organisator og miljøskaper. I tillegg til sin virksomhet som instrumentalpedagog er han også en av landets fremste barytonsaksofonister, med en imponerende virksomhet innen mange sjangere. Gjennom sitt samarbeid med flere av de fremste stilskaperne i det internasjonale jazzmiljøet har han kontinuerlig tilført jazzlinja i Trondheim nye impulser.

Juryen for Lindemanprisen mener Inderbergs fremste pedagogiske innsats ligger på utviklingen av en gehørmetodikk som går ut på at en sjanger eller stil må læres på egne premisser.

”Undervisningsmetoden vektlegger fordypning i tradisjonen, og med det som nødvendig plattform skal den enkelte musiker så kunne bygge opp sin egen identitet”, heter det i juryens begrunnelse.

En lang rekke toneangivende norske jazzmusikere har fått sin utdanning fra jazzlinja, og tar man for seg noen av navnene er det lett å se at de representerer både individuelle og profilerte musikalske uttrykk innen mange sjangere.

”Gjennom sitt utøvende og pedagogiske virke og gjennom sine medarbeidere har ikke Inderberg bare formet flere generasjoner av toneangivende musikere, men også hatt nasjonal betydning som foregangsprosjekt for jazzstudier ved andre musikkinstitusjoner”, heter det i juryens begrunnelse.

Lindemanprisen er Norges største musikkpris i sitt slag, og i år blir den delt ut 15. oktober i Lindemansalen ved Norges musikkhøgskole.

Fakta om John Pål Inderberg finner du her

Pressebilder

«Hele poenget med jazzlinja er at studentene i størst mulig grad skal bli seg selv». Les intervju med John Pål Inderberg HER


Det er stengt for kommentarer.