Runar Tafjord får årets Lindemanpris

Runar Tafjord (65) får Lindemanprisen for 2023. Han mottar prisen for sitt banebrytende arbeid både som utøver, pedagog, dirigent, musikkskaper og tilrettelegger. Prisen er på 200.000 kroner.

Lindemanprisen er en av Norges mest prestisjefylte musikkpriser, og den har vært delt ut siden 1978. Den gis til en komponist, utøver eller pedagog som har gjort en spesielt fortjenstfull innsats i norsk musikkliv.

-Dette kom jo som lyn fra klar himmel. Det var absolutt ikke noe jeg hadde sett for meg. Men det er naturligvis en stor ære å få prisen, sier Runar Tafjord.

Hornisten som opprinnelig er fra Langevåg på Sunnmøre bor nå i Ålesund. For folk flest er han kanskje mest kjent som medlem i gruppa Brazz Brothers, som utrolig nok har holdt det gående i 42 år og som ikke har tenkt å gi seg på lenge ennå.

-Årets prisvinner har bak seg en lang karriere som utøver på valthorn, både solistisk og i ensembler. Som student på Norges musikkhøgskole i 1980-årene videreutviklet han gehørspill som hovedprinsipp i musikkopplæringa, både som metode for egenutvikling og for samspill. Metoden involverer lytting og imitasjon og samspill, improvisasjon og rytmisk musikalsk lek. Dette er spesielt viktig i amatørkorpsbevegelsen og for rekruttering av talenter til høyere musikkutdanning, sier styreleder Einar Solbu i Lindemans Legat.

Ifølge Solbu har Runar Tafjord gjort et banebrytende arbeid både som utøver, hornpedagog, dirigent, instruktør, musikkskaper og tilrettelegger.

-Alle disse delene av en musikertilværelse henger uløselig sammen i hans liv, og i hans arbeid er pedagogens handlingsrom uløselig knyttet til at de utøvende og skapende aspekter også er med, hele tiden.

De siste årene har Runar Tafjord også undervist og bidratt med utvikling av nytt musikalsk materiale som er tilrettelagt for deltakerne i prosjektet Fargespill, Ålesund. Her utnyttes gehørspill i arbeidet med å integrere norsk ungdom, flyktninger og innvandrere. I denne sammenhengen har Tafjords undervisning en tilnærming som inkluderer alle deltakerne, uansett nivå, alder og etnisk eller religiøs tilknytning.

-Akkurat nå er dette det viktigste jeg gjør. Å spille med barn, å ha en utøvende rolle sammen med dem, å se at jeg kan tenne en gnist eller få fram en lyst hos dem til å spille og til å fortsette, ja det er helt essensielt, sier Runar Tafjord.

Lindemanprisen og De Unges Lindemanpris deles ut under en åpen festkonsert på Norges musikkhøgskole 20. oktober.

Lytte, lære, skape, dele. Les et lengre intervju med Runar Tafjord HER

Dette er Runar Tafjord. Les mer HER

Det er stengt for kommentarer.