Lindemanprisen 2009 til Solveig Kringlebotn

solveig-hoved

Operasangeren Solveig Kringlebotn (46) får årets Lindemanpris. I sin begrunnelse for å gi prisen til Kringlebotn, peker styret for Lindemans Legat blant annet på hennes store internasjonale triumfer.  Prisen er på 150.000 kroner, og den er Norges største musikkpris i sitt slag.

”Solveig Kringlebotn står fram som en stor kunstner i internasjonal sammenheng. Som operaartist engasjeres hun til betydelige og krevende roller av de største og mest prestisjefylte scener over hele verden – i New York, San Francisco, London, Milano og Paris. Som konsertsanger har hun høstet
kunstneriske triumfer med store orkestre og fremstående dirigenter – i London, Berlin, Edinburgh, Salzburg og Los Angeles”, heter det i juryens begrunnelse.

Juryen påpeker at også norske publikummere har hatt flere anledninger til å oppleve Kringlebotn  både på operascenen og konsertpodiet de siste årene. Hennes repertoar er stort og spenner vidt. Ikke minst har hun markert seg i de store former både på operascenen og konsertpodiet med verker av Tsjaikovski, Wagner og Strauss, Sjostakovitsj, Berg og Lutoslawski.

For Solveig Kringlebotn er også de små scener store, og et vidtspennende kammermusikkrepertoar viktig. Hun har stått på små og store podier over hele Norge med tematiske og sammensatte programmer, hun har turnert norske kulturhus med ”Solveigs sanger”, og hun har sunget Queen med Marinemusikken. Sine varme og personlige tolkninger av både romanser og større vokalverk har
hun delt med et bredt publikum gjennom sine mange plateinnspillinger. Griegs Haugtussa-sanger med Kjell Bækkelund ved klaveret markerte seg blant de svært mange Grieg-innspillinger som kom ut rundt komponistens jubileum i 1993, og hennes innspilling av Ludvig Irgens-Jensens ”Japanischer Frühling” står fram som en referanseinnspilling av et stort og egenartet norsk verk.

Uttrykket folkekjær benyttes ikke sjelden om årets mottaker av Lindemanprisen. Og selv om hennes karriere først og fremst utspiller seg i det aller øverste sjikt av internasjonalt musikkliv, mener juryen at Kringlebotn som kunstner utstråler en genuin innlevelse også i de små formater. Formater der mennesker kommer kunstneren nær gjennom bevisst tilgjengeliggjøring av repertoaret og skaping av
sammenhenger som befordrer kommunikasjon.

”Slik framstår hun også som forbilde for unge sangere; hun har vist at man systematisk og målrettet kan bygge en enestående internasjonal karriere innen det store og krevende repertoaret, samtidig som man kan beholde og formidle gleden over å musisere i det lille format for et bredt publikum”, uttaler juryen.

Les intervju med Solveig Kringlebotn HER

Det er stengt for kommentarer.