Maja S. K. Ratkje får årets Lindemanpris

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje (f. 1973) får Lindemanprisen for 2021. Hun får den som komponist.  Ratkje er en svært aktiv og allsidig kunstner med en egenartet musikalsk stemme, og har gjennom mange år hatt et sterkt engasjement og et tydelig nærvær i norsk musikkliv, heter det i begrunnelsen for tildelingen.

Lindemanprisen er på 150.000 kroner.

«Jeg er både sjokkert og glad. Dette er jo den viktigste musikkprisen i Norge, og jeg havner i et svært godt selskap med tidligere vinnere», sier Ratkje.

Hun legger ikke skjul på at prisens størrelse er svært kjærkommen som frilans kunstner. «Men jeg håper jo først og fremst at prisen kan føre til at flere oppdager musikken min, og at flere musikere får lyst til å framføre den».

-Med sin arbeidsmetode representerer Maja Ratkje en ny komponist-type som åpner opp grensene for det som tradisjonelt defineres som komposisjon, sier styreleder Einar Solbu i Lindemans Legat.

. Ved å fornye verkbegrepet utfordrer hun verkets form, kompositoriske uttrykksmidler og framføringstradisjoner. Dette bidrar til et mangefasettert musikalsk uttrykk og stor stilistisk bredde, legger Solbu til..

Ratkje har en omfattende produksjon bak seg og hennes mangfoldighet både som komponist og utøver gjør at hun når ut til et stort publikum på tvers av genre og stilretninger. Verkene hennes spenner fra soloverk, til kammermusikk, korverk og orkester. Hun har også laget musikk til opera, film, dans og teater, samt lydinstallasjoner og multimedia-produksjoner

I år er det 44. gang at Lindemanprisen deles ut. Første gang var i 1978, og da ble den delt mellom Nicolai Dirdal, Klaus Egge og Aril Sandvold.

Årets pris blir delt ut under en høytidelig seremoni i Lindemansalen på Norges musikkhøgskole 22. oktober.

Realisten som ble musiker og komponist. Les et intervju med årets prisvinner HER

Dette er Maja Solveig Kjelstrup Ratkje. Les mer HER

Signe Emmeluth får De Unges Lindemanpris. Les mer HER

Publisert av knut 1. september 2021.

Det er stengt for kommentarer.