Storstilt feiring av Lindeman

I 2012 er det 200 år siden musikkpionéren Ludvig Mathias Lindeman ble født. Jubileet skal markeres på en rekke forskjellige vis.

Einar Solbu er styreleder i stiftelsen Lindemans Legat. Han mener LM Lindeman har hatt stor betydning for utviklingen av norsk musikkliv:

”Han var en høvding i norsk musikkliv. En ener i sin egen tid som organist, korleder, komponist, pedagog og som samler av folkemusikk fra store deler av landet. Dessuten var han ikke minst en kulturpolitisk strateg”, sier Solbu.

LM Lindeman startet landets første musikkonservatorium, skolen som etter 90 års virke som privat skole ble til Norges musikkhøgskole. Han drev musikalsk folkeopplysning gjennom utgivelse av en rekke sangbøker, melodisamlinger og korsatser. Og han fikk med seg politikere til å bidra til et musikkliv bygget både på nasjonale tradisjoner og impulser fra Europa.

Lindeman var dessuten den selvskrevne komponist og utøver ved nasjonale anledninger, og han representerte Norge i internasjonal sammenheng – som spesielt invitert orgelsolist ved innvielsen av det store orgelet i Royal Albert Hall i London i 1871, sammen med store musikere som Anton Bruckner og Camille Saint-Saëns. Han var sentral i utviklingen av Det philharmoniske Selskab, og han var organist og kantor ved hovedstadens hovedkirke – Vor Frelsers kirke – i nærmere 50 år.

” Denne mannens livsverk er enestående i seg selv og av svært stor betydning for utviklingen av vårt musikklivs egenart gjennom hele det 20. århundret. 200-årsjubileet for hans fødsel er en enestående anledning til å bli kjent med hans store innsats og de forutsetninger vår egen tids rike musikkliv bygger på”, sier Einar Solbu.

Les mer om jubileet.

Publisert av knut 7. desember 2011.

Det er stengt for kommentarer.