Lindemanprisen til Knut Vaage

Komponisten Knut Vaage får Lindemanprisen for 2024. -En stor anerkjennelse av den musikken jeg står for, og svært gledelig, sier Vaage.

Lindemanprisen er på 200.000 kroner, og den er en av Norges mest prestisjefylte musikkpriser.

-Knut Vaage er en særpreget kunstnerpersonlighet i norsk musikkmiljø. Han er en svært aktiv og allsidig kunstner med en egenartet musikalsk stemme. Han har gjennom mange år hatt et sterkt engasjement og et tydelig nærvær i norsk musikkliv. Han er en verdig prisvinner, sier styreleder i Lindemans Legat, Einar Solbu.

I begrunnelsen for å gi prisen til Vaage heter det: «Hans musikalske prosjekter evner å treffe lytteren på en direkte og umiddelbar måte, samtidig som de aldri går opptråkkede stier. Som del av denne metoden har Vaage viet stor plass til arbeidet med improvisasjon.  Utvikling av et hybrid akustisk/elektronisk lydbilde er et sentralt tema i Vaages kompositoriske arbeid. Denne spenningen mellom akustiske instrumenter og elektronikk har preget utviklingen av hans egenart og stil».

Vaage har en stor og mangfoldig produksjon bak seg. Den omfatter vokalverk, teatermusikk, opera og musikk for kammerensembler og orkester. I tillegg har Vaage også utmerket seg innen musikkdramatikken. Hans første opera, Nokon kjem til å komme, fikk både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.

Sjøl sier Vaage dette om sitt virke:

-I den grad det finns en rød tråd i det jeg driver med, så er det å opprettholde min kunstneriske frihet, og å få lov til å bruke hele paletten. Det gjør meg nok mer til en maksimalist enn en minimalist.

Knut Vaage er bosatt i Bergen, der han også fikk sin musikalske utdannelse. Han har hatt stor betydning for kunstmusikken og kunstmusikkmiljøet på Vestlandet, men han har også vært en markant skikkelse i nasjonal og internasjonal sammenheng.

Vaage ble nominert til Nordisk Råds musikkpris i 2022.

Lindemanprisen deles ut under en festkonsert på Norges musikkhøgskole 18. oktober.

HER kan du lese mer om Knut Vaage.

Det er stengt for kommentarer.