Lindemanprisen til Cecilie Ore

Komponisten Cecilie Ore  (f. 1954) får Lindemanprisen for 2015. Prisen er på 150.000 kroner.  -Svært gledelig, sier Ore, som i år er aktuell med operaen ”Adam and Eve”.

Lindemanprisen er en av Norges mest prestisjefylte musikkpriser, og den har blitt delt ut siden 1978.  Det er imidlertid første gang prisen går til en kvinnelig komponist.

Prisvinneren beskrives som en markant og særpreget kunstnerprofil i Norge, en posisjon hun har holdt gjennom de siste 30 år og fremdeles videreutvikler. Hun skulle opprinnelig bli konsertpianist, men droppet den karriereveien til fordel for en utdannelse som komponist.

-Jeg kom også til at jeg trives bedre i kulissene enn i rampelyset, sier Ore.

Hun er svært glad for prisen, men vedgår at det i hennes musikk ikke er noen referanser til Lindemantradisjonen.

-Men jeg tenker på  Lindemennene som en viktige og sentral personer i konservatoriesammenheng, sier Ore.

I  1980-årene vant hun internasjonal anerkjennelse for flere av sine elektroakustiske verker.  Hun fikk blant annet 1. og 2.pris ved det prestisjefylte International Rostrum for Electro-Acoustic Music (1988).

 Jeg har aldri provosert for å provosere. Les omfattende intervju med Ore HER

I senere år er det viktige samfunnstemaer som har ligget til grunn for Ores kunstneriske arbeid. I 2008 hadde hennes kammeropera Dead Beat Escapement urpremiere på Den Norske Opera & Ballett, og i 2013 skrev hun på bestilling et verk for BBC og Hudderfield Contemporary Music Festival med utgangspunkt i fengslingen av den russiske gruppen Pussy Riot.

Fagrådet som har innstilt kandidater til Lindemanprisen 2015, legger vekt på at Ores  kunstneriske prosjekt er preget av kontinuerlig utforskning på en måte som skaper interesse hos lytteren, ikke bare for musikken, men også for refleksjonen og konteksten.

Hennes siste verk  er operaen Adam & Eve – a Divine Comedy. Den ble urfremført under  festspillene i Bergen i 2015. Operaen ble også oppført under Ultimafestivalen samme år.

Cecilie Ore fikk Arne Nordheims Komponistpris i 2004 og har dessuten mottatt en rekke andre priser og utmerkelser i inn- og utland.

HER finner du Cecilie Ores hjemmeside

 

Det er stengt for kommentarer.