Årets Lindemanpris til Sidsel Endresen

Sidsel Endresen (64) får Lindemanprisen for 2016. ”Hun er en  institusjon i norsk musikkliv”, heter det i begrunnelsen for tildelingen.

Prisen er på 150.000 kroner og den er en av Norges mest prestisjefylte musikkpriser.

-Jeg ble først sjokkert og forbløffet. Jeg har alltid tenkt at Lindemanprisen er en pris som skal gå til folk som driver med klassisk musikk på et eller annet vis og som tilhører en musikksjanger jeg ikke er en del av. Men da det gikk opp for meg at det virkelig var jeg som skulle få prisen, ble jeg naturligvis veldig, veldig glad, sier Sidsel Endresen.

Lindemanprisen deles vanligvis ut hvert år til en komponist, utøver eller pedagog som har gjort en betydningsfull innsats i norsk musikkliv. Sidsel Endresen får den som utøver, men hun er også en særpreget komponist og pedagog.

Hun begynte å synge i ulike blues- og soulband i Oslo på slutten av 1970-tallet og samarbeidet over flere år med Jon Eberson, der hun skrev tekstene til hans musikk. Etter to utgivelser på ECM, So I Write (1990) og Exile (1994) og Night song (1994) med Bugge Wesseltoft, videreutviklet hun sin stemmekunst til en type ordløs sang.

Hun beveget seg over mot fri improvisasjonsmusikk, der hennes innsats har vært banebrytende.

” Det er alltid veien, og ikke resultatet  som interesserer meg»

Les et lengre intervju med prisvinneren HER.

Einar Solbu, styreleder i Lindemans Legat, mener Endresen er en av de viktigste stemmene og stilskaperne innenfor «de utvidete vokalteknikker.»

-Gjennom sin kunstneriske utvikling representerer hun en bredde, fra tradisjonell jazz til eksperimentell samtidsmusikk. Hun er veldig sterk rytmisk og makter å gi framdrift til,  og legge mening og emosjonelt uttrykk i musikken,  også i helt frie improviserte situasjoner, noe som er ganske unikt.

– Det gjør at hun kommuniserer ganske bredt selv om uttrykket hennes av mange vil betegnes som smalt. Dette gir henne en egen posisjon, både som formidler, og som inspirator i musikkmiljøet, sier Solbu og legger til:.

-Hennes improvisasjonskunst er enestående Hun har skapt en særegen stil og tilnærming til vokalimprovisasjon . Denne har hun, på en høyst selvstendig  og uredd måte,  videreformidlet  gjennom konsertering og undervisning i en årrekke.

Betegnende for Sidsel Endresen er at hun også samarbeider bredt innenfor andre kunstuttrykk som teater, film, dans, poesiforestillinger, og musikkdramatikk.

Prisen deles ut på Norges musikkhøgskole 21. oktober .

 

HER finner du en biografi på Sidsel Endresen

Vilde&Inga får De Unges Lindemanpris. Les mer HER

Det er stengt for kommentarer.