Hyllet sangkilden Samuel Hellen

Samuel Hellen var en av kildene til  Ludvig Mathias Lindeman. Ann-Turi Ford har fordypet seg i tradisjonen etter Hellen, og presenterte dette i en konsert på Riksscenen i Oslo søndag 28. november.

Lindeman møtte Hellen i 1868 og 1869, og noterte ned 40 sanger fra Hellens store repertoar. Det er kjempeviser, ballader, skafottviser, Petter Dass-salmer og mere til.

Og visene er fra steder man kanskje ikke forbinder med folkesang, som Moss, Hobøl, Arendal, Mandal, Råde og Nesodden. På Lindemandagen 28. november får du høre et utvalg av hans vakre og ofte helt unike melodier,  i et variert spekter av arrangement. Mange av visene er fra flere hundre år gamle skriftlige kilder.

 

Er med på søndagens konsert: Halvor Håkanes

Hellen ble født på Nøtterøy i 1813 i ytterste fattigdom, og døde som en holden mann i Kristiania i 1892.

Ann-Turi Ford har altså fordypet seg i denne glemte sangarven, og jobber nå med et stort bok- og cd-prosjekt rundt Samuel Hellen. På Lindemandagen fortalte hun om Hellens liv og framførte et utvalg av sangene, sammen med noen av musikerne som medvirker på innspillingene.

 

Disse var med på konserten:

Ann-Turi Ford (sang, fortelling) – Annika Skåra  (piano, sang) – Urd Ådnanes (sang) – Bror Vegge Kolsrud (gitar) – Gjermund Kolltveit (kantele, lyre, bratsj) – Halvor Håkanes (sang) – Lars Svanberg Jakobsen (gitar, bass) – Tron Hirsti (sang) – Trygve Beddari (piano, kantele) – Messingkvintett (Siv Leden Nytrøen, Petter Østbye, Anne Rikke Antonsen, Laila Risting, Jon Erling Solheim) under ledelse av Trevor Ford 

 

Prosjektet er støttet av Lindemans Legat  

 

HER kan du lese mer om Ann-Turi Fords arbeid med visene etter Samuel Hellen

Er med på søndagens konsert: Gjermund Kolltveit og Ann-Turi Ford

 

Det er stengt for kommentarer.