Lindemanprisen 2008 til Asbjørn Schaathun

Komponisten Asbjørn Schaathun (47) får årets Lindeman+pris for sin betydningsfulle innsats for norsk musikkliv. Prisen er på 150.000 kroner, og den er Norges største musikkpris i sitt slag.

Ifølge juryen er Schaathun en av de mest særpregede stemmer blant norske komponister i vår tid. Han har med stor intellektuell kraft og musikalsk lekenhet skapt verker som i dag står på en rekke musikeres og ensemblers repertoar, både i Norge og Internasjonalt.

Styreleder i Lindemans legat, Einar Solbu, framhever også Schaathun som musikernes komponist.
”Han har vært en foregangsfigur i arbeidet med å utvikle et nært samarbeid mellom skapende og  utøvende musikere. Og han tok selv initiativet til å opprette,  og i perioder lede noen av de mest sentrale ensemblene for samtidsmusikk i Norge”, sier Solbu.

Dette gjelder Musikkhøgskolens Samtidsensemble og Oslo Sinfonietta, og den store innsatsen som Schaathun har lagt ned på dette feltet, har hatt enorm betydning for oppbyggingen av den kompetanse som finnes blant svært mange utøvere i dag på framføring av vår tids musikk.

Juryen for Lindemanprisen peker også på den store innflytelsen Schaathun har hatt på norsk musikkliv gjennom sin pedagogiske og organisastoriske virksomhet. Han har siden 2006 vært leder i Norsk Komponistforening.

Schaathun selv er naturligvis glad for prisen.

”Glad og takknemlig. Jeg ser prisen som en bekreftelse på at jeg har gjort noe som er riktig. Og at det fortsatt går an å holde på med noe som er så langsomt som det mitt komponistvirke er”, sier Schaathun.

Prisen deles ut i forbindelse med en seremoni på Norges Musikkhøgskole.

Les intervju med Asbjørn Schaathun
Pressebilder av Asbjørn Schaathun

For ytterligere informasjon, ta kontakt med Einar Solbu, tlf. 91568343 eller Asbjørn Schaathun, tlf 98 60 91 62.

Det er stengt for kommentarer.