Setter folkesangen i fokus

Norsk Kvedarforum innbyr til seminarer og konserter helgen 7.-9. september. Disse tre har lagt opp programmet. Fra venstre Halvor Håkanes, Eli Storbekken og Bjørn Sigurd Glorvigen.

Norsk Kvedarforum setter Ludvig Mathias Lindeman og folkesangen i fokus når de helga 7.-9. september inviterer til en omfattende markering med konserter og seminarer i Oslo.

”Tidligere har Norsk Kvedarforum brukt å ha en årviss, men mindre markering i tida rundt Lindemans fødselsdag i slutten av november. Men i forbindelse med 200-årsjubileet ville vi slå litt på stortromma for å vise Lindemans store betydning for folkesangen og oss kvedere”, sier Eli Storbekken.

Hun er sammen med Halvor Håkanes og Bjørn Sigurd Glorvigen ansvarlige for programmet i seminarene og konsertene.  Arrangementet skjer i samarbeid med Riksscenen for folkemusikk og med støtte fra blant andre Lindemans Legat.

Det hele starter fredag 7. september med en konserten ”Fem stemmer og en cembalo” i Gamle Aker kirke. De som deltar der er Unni Løvlid, Ingvill Marit Buen Garnås, Eli Storbekken, Halvor Håkanes, Bjørn Sigurd Glorvigen og Lars Henrik Johansen.

Deltar: Unni Løvlid

Siden går det slag i slag gjennom hele lørdag og søndag med seminarer og konserter . Blant annet skal Ingrid Gjertsen ta for seg Lindemans innsamling av folkelig salmesang, og det blir sang i grupper med Birgit Rike Lund, Unni Løvlid og Ingvill Marit Buen Garnås.

Sistnevnte gir også en konsert lørdag hun har kalt ”Som Brasiliens Sorte svane”, og som tar utgangspunkt i Lindemans ferd til Hjartdal prestegård i 1851 og møtet der med en prestefrue og en livlig prestedatter.

Lørdagen avsluttes med konserten ”Skjønn Anna”, med Camilla Granlien, Stein Villa, Marit Karlberg, Arne Henry Skullerud og Morten Jostad.

-Konsertene og seminarene blir også et slags forum der noe av målet er å gjøre Lindemans nedtegnelser lettere tilgjengelig for kvedere. Det har ofte vært en sperre dette med notenedtegnelser, og heller ikke så lett å finne fram i, forteller Bjørn Sigurd Glorvigen.

Deltar: Ingvill Marit Buen Garnås

På ett av seminarene vil flere av deltagerne framføre sine versjoner av samme sang, basert på materiale de har fått tilsendt på forhånd.

-Ut fra hvilken tradisjon de kommer fra, skal det skal bli spennende å høre hvilke forskjellige innfallsvinkler de har valgt for sin framføring.

Søndagen byr på både foredrag ved Anne Jorunn Kydland om Lindemans innsamlingsferder, på gruppearbeid og på konsert. Helgas kanskje eldste deltaker er 87 år gamle Birgit Rike Lund og hun er aktivt med både lørdag og søndag.

-Birgit er kveder og opprinnelig fra Setesdal , og er vel nærmest å regne som en legende i folkemusikkmiljøet. Hun sitter på en masse materiale, hun lærte bånsuller, stev, salmer og folketoner av sine foreldre. Hun deltok i sin tid på både lokale kappleiker og på Landskappleiken. Mange har også møtt henne som lærer på Ole Bull Akademiet, forteller Halvor Håkanes.

Hva hadde norsk folkesang vært i dag uten Lindeman?

Deltar: Birgit Rike Lund (Foto: Tone Jorunn Tveito)

-Den hadde så klart vært der.  Svært mye er overlevert fra slektsledd til slektsledd,  og har levd på folkemunne. Samtidig har nok en del av Lindemans nedtegnelser ikke blitt brukt så mye som den kunne, fordi de ikke har vært tilgjengelig for så mange. Nå er det i ferd med å bli det, og det er svært spennende å kunne gå  inn i den akademiske verden og ta det tilbake og folkeliggjøre det som er skrevet ned. Dette er noe av intensjonen med seminaret, sier de tre.

Søndagens program avsluttes for øvrig med en konsert med Karin Krog, John Surman og Mats Berglund. På programmet står melodier fra Aurskog.

. For tider og fullt program, se www.kvedarforum.no

Det er stengt for kommentarer.