Får De Unges Lindemanpris 2008

Vinneren av Lindemanprisen 2008, komponisten Asbjørn Schaathun, har bestemt at klarinettisten Rolf Borch skal få De Unges Lindemanpris for 2008. Prisen er på 50.000 kroner.
Her er Schaathuns begrunnelse for å gi prisen til Rolf Borch:

”For at komponisten skal få realisert sine idéer, er han eller hun fullstendig avhengig av musikeren. En musiker som er villig til å sette seg, ikke bare i musikkens sted, men også, i vår tid, i den ofte fortvilte og rådville komponistens sted.

Dette krever noen spesielle personlige kvaliteter hos utøveren. Klarinettisten Rolf Borch (f.1975) er en utøver som foruten en lytefri teknikk og stor kapasitet, besitter alle disse personlige egenskapene som skal til for å kunne realisere vår samtids vidt forskjellige uttrykk.

Fra halsbrekkende virtuositet i stillhetens ytterkanter i Helmut Lachenmanns ”Accanto” for klarinett og orkester, til håndfaste og altomfattende figurasjoner i Brian Ferneyhoughs ”La chûte d’Icare”, eller i inderlige og stillfarende soloverk, ikke minst på CD-en ”Step Inside” som Rolf Borch utgav i 2006 – en CD som i sin helhet ble viet norske komponister: listen over verker som han har vært fødselshjelper for og bragt frem til uroppførelse, er allerede forbausende lang.

I en tid hvor det kreves en stadig større høylydthet for å bli tildelt oppmerksomhet, og hvor et nitidig og ofte langsomt kunstnerisk arbeide neppe kan sies å ha førsterang i offentligheten, bør alle norske komponister være takknemlige for å ha en utøver som Rolf Borch i sin midte; for at det fremdeles er musikere som er villige til å investere så mye tid og krefter i kompromissløse innstuderinger som har ett mål for øyet: musikken.
Iveren etter å gjøre det best mulig lyser ut av hans øyne om det er fysiske sprell som skal gjøres eller sjettedels-toner som skal intoneres. Det er ett mål som er overordnet: det må bli bra! Forutsetningen for ekte formidling er i hvert fall hjertelig til stede. Så komponister, i dette tilfelle, skyt ikke på klarinettisten!

Betydningen av en utøver som Rolf Borch kan ikke overvurderes. Jeg får lyst til å omskrive Norges Lastebileier Forbunds slagord fra en tid tilbake: ”Uten bilen stopper Norge!”, til ”Uten Rolf Borch og hans likesinnedes innsats stopper musikk-Norge!”

Måtte dette musikk-Norge ta godt vare på ham!”

Pressebilder

Det er stengt for kommentarer.